2009. február 15., vasárnap

A szellőztetés, az oxigénpótlás eszközei

A szellőztetés, az oxigénpótlás eszközei

Másik igen fontos technikai berendezés a légpumpa vagy szellőztetőgép, mely az akvárium vizének oxigénpótlását, a szűrőberendezés üzemeltetését végzi. Ez a légpumpa egy mágneses tekercs, mely a csengőelv alapján egy kart, annak végén gumimembránt mozgat. A gumimembrán szívó-záró szeleppel ellátott dobot zár le.
A dob kivezető csövéről vezetjük a levegőt az akváriumunkhoz. Ezek a szellőztetőgépek is több kivitelben készülnek: zárt, nyitott, egy- és kétdobos kivi-tejben. Sajnos a szelepek vagy a membrán meghibásodása elég gyakori, ezért ha valaki maga megjavítani nem tudja, ajánlatos tartalék gépről gondoskodni. A zavarok egyik fő oka, hogy a gép szennyezett levegőt szív be, és a por eltömíti a szelepeket. Ennek elkerülésére és az üzemzaj csökkentése érdekében - ha más megoldás nincs - egy 5 literes uborkásüvegben függesszük vagy laticelpárnára helyezzük gépünket.
Az üveg száját nagy dugóval zárjuk le. A dugón fúrjunk két kis és egy szélesebb lyukat. Az egyik kis lyukon vezetjük be az áramot, a másikon a légvezetéket hozzuk ki, ügyelve, hogy mellettük légrés ne keletkezzen. A szélesebb lyukba erősen összenyomott vattadugót tegyünk, ez kiszűri a port. A szűrődugót szennyeződésének megfelelően cserélni kell. Az üveget, melyben szellőztetőgépünk van, lehetőleg magasan helyezzük el, hogy áramszünet esetén a víz ne folyhasson vissza a légvezetéken. Ajánlatos a szellőztetőgép után egy légelosztó tartályt beiktatni. A gépből a levegő így csak rövid úton kényszerül erős ellenállást leküzdeni. A légelosztó dobozból már több vezetéken vihetjük a levegőt, és ezzel lényegesen megjavítottuk a gép teljesítményét.
A levegő egy részét a porlasztóhoz vezetjük. Ez lehet bambusznádból, valódi vagy műszivacsból, habüvegből vagy erre a célra készített, nem oldódó habkőből. A többi levegőt az akvárium vizének szűrésére használjuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése