2009. február 15., vasárnap

A fűtés, a hőszabályozás eszközei1

Szűrők, filtrálók


Az akvarisztikában használatos szűrők (filtrálók) többfélék lehetnek. Elhelyezésük szerint belső és külső szűrőről beszélünk. A belső szűrők is lehetnek beépített talaj- vagy behelyezett szűrők. Az akvaristák igen sok megoldást ismernek, ezek közül az egyik legjobb típust a 2. ábra mutatja be. A talajba helyezett harangot 3-4 mm szemnagyságú kvarckaviccsal vagy bazaltzúzalékkal vesszük körül, és erre terítjük az apró szemű, mosott kvarchomokot. A haranghoz csatlakozó üvegszár lényeges része a levegőt bevezető cső feletti kis gömbrész. Az itt áthaladó levegő széles buborékká válik, ami növeli a talajszűrő hatását.
A talajban elhelyezett harang feladata bő vízgyűjtés, vízellátás, ennek következtében jó szűrőhatás. Ezért jobb ez a típus a sima, hajlított vagy a V alakú és más talajszűrőknél.
A behelyezett szűrők közül kettőt kívánunk ismertetni; mindkettőnek előnye, hogy kivehető, könnyen tisztítható. A talajba épített szűrők csak úgy tisztíthatók, hogy a szűrés következtében szennyezett talajt gumicsővel leszívjuk és kimosás után visszaterítjük. Az egyik szűrő azonos az ismertetett talajszűrővel, csak műanyag dobozba van beépítve, melynek teteje sűrűn lyukasztott. A harang fölötti részt nejlonvattával vagy más nejlonanyaggal tölthetjük meg. A lyukakon beszívott lebegő szennyező anyagokat a víz áramlása, a halak mozgása nem tudja ismét szétszórni. A másik, hasonló elv alapján, azonos belső üvegrésszel, egy lehetőleg széles szájú műanyag vagy üvegedénybe van beépítve. A szűrőanyag perlon, homok és kavics, de közbeiktatva tőzeg, aktív szén vagy vízlágyító műgyanta is lehet.
Még egy szűrőről kell megemlékeznünk, mely különösen alkalmas igen apró, lebegő szennyeződés leszűrésére. Lényege egy nagy műanyag szivacs, melynek közepébe van beeresztve a filtráló és levegőcső. Tisztítása egyszerű: vízben kimossuk a szivacsot.
A szűrők másik típuscsoportja: a külső szűrők. Lényegük két egymás mellett levő edény, az akvárium és a szűrő tartálya. A közlekedőedények törvénye alapján az akvárium fenekét megközelítő átemelő cső a szűrőanyagra emeli az akvárium piszkos vizét. Innen a víz a szűrőanyagokon átszivárog a tartály aljára. A széles, kútnak nevezett üvegcsőből ismét levegő emeli vissza az akváriumba. Szűrőink akkor működnek jól, ha 1 liter levegő legalább 3 liter akváriumvizet hajt át a szűrőn. A szűrőberendezések megválasztásánál figyelemmel kell lennünk arra, hogy milyen akvárium vizét akarjuk szűrni. Olyan akváriumban például, ahol kis ivadékhalakat tartunk, nem használhatjuk a külső szűrőt, mert a vízzel együtt az ivadékhalakat is kiemeli. Ilyen medencében csak belső, talaj- vagy szivacsszűrőt ajánlunk. Nagy halak akváriumához a behelyezett vagy külső szűrő a célravezetőbb. A behelyezett szűrőhöz hasonlóan a külső szűrő is igen jól használható speciális szűrésekre.
Egyre elterjedtebb az akvárium mechanikus, motoros szűrése, szellőztetéstől függetlenül. Majdnem mindet európai országban van ilyen szűrőket gyártó cég, de igen sok fajta érkezik a Távol-Keletről is. Ezek a szűrők csak pár watt fogyasztásúak, így pl . a Laso Mini 175 liter óránként: szűrésére 2 wattot használ. Egy 50 literes akvárium vizét tehát ez a szűrő háromszor szűri át óránként, a lebegő szennyeződés szinte kizárt.
Ezek a szűrők fűtővel, hőszabályozóval készülnek, de különféle szűrőbetétekkel, gravitációval és különböző légnyomással is ellátottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése