2009. február 15., vasárnap

Az akvárium világítóberendezése

Az akvárium világítóberendezése


Még egy igen fontos felszerelési tárgyat, berendezést, a világítást, a világítótesteket kell megemlítenünk. Akváriumunk kis életközösségében igen fontos, komoly jelentőséggel bír a megvilágítás.
Vízinövényeink élete, fejlődése függ a fénytől. Az akváriumokban tartott vízinövények fényigénye igen eltérő, mert ezek is, mint halaink, szubtrópusi és trópusi eredetűek.
Trópusokon a nappal és az éjszaka 10-12 órás ritmusban változik, és ezek a növények kevesebb fénnyel is beérik. A szubtrópusokon vagy a mediterrán övezetben a növények 14-16 órás megvilágítást kapnak, ezért több, erősebb fényt igényelnek. Kevesen tudják, hogy az akvárium kristálytiszta vizének is igen erős szűrő, fényelnyelő hatása van, a ráeső fény 30-40 %-át, míg a tőzeges víz a fény 70 %-át is elnyeli.
A megvilágítást, fényforrásaink erősségét ennek figyelembevételével kell megválasztanunk.
A trópusi eredetű vízinövényeink világos, nagy ablakú szobában, ablak közelében, ha közvetlen napfény nem is éri az akváriumot, nyári időszakban elegendő, ha 100-250 lux fényt kapnak. Ezt pótolni csak borús vagy téli időben szükséges.
Természetesen ott, ahol a fényviszonyok nem ilyenek, a hiányzó fénymennyiséget műfénnyel, megvilágítással pótolni kell.
A növények fejlődéséhez a fény sárga és vörös színtartományának sugarai szükségesek. Ezért ha a megvilágítást fénycsővel pótoljuk, az F 29 fénycsövet ajánljuk. Ha az akvárium mérete több, párhuzamosan elhelyezett fénycsövet igényel, azok ne azonos színtartományból legyenek. Különbözőekkel (F-2 és F-7) sokkal jobb hatást, eredményt tudunk elérni. Ha égővel világítjuk meg akváriumunkat, úgy jobb, ha több kisebb villanyégőt használunk elosztva az akvárium fölött.
A fénycső armatúrája, tartóburka mindig fényes alumíniumlemezből készüljön, mert ez fokozza a fényhatást. Az armatúra alakját úgy kell megválasztani, hogy a fény az egész akváriumra egyenletesen elosztva vetődjön, ezzel elősegítjük a növények egyenletes fejlődését. A fényforrást, a fénycső armatúráját közel a fedőüveghez helyezzük el úgy, hogy előre fény ne szivárogjon ki, mert a szembe világító fény zavaró hatású, erősen csökkenti azt a vizuális élményt, melyet a szépen megvilágított akvárium nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése